Hoppa till sidans innehåll

Att rida på Råda Ridklubb


VÄLKOMMEN TILL RÅDA RIDKLUBB!

Är du ny på vår ridskola? Känner du dig lite osäker på vad som gäller? Oroa dig inte, här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.


» ETT ÅR PÅ RIDSKOLAN, VÅRA TERMINER

Ridskoleåret börjar i mitten av augusti och håller på fram till mitten av juni. Ridskolan är öppen som vanligt under alla lov och håller bara stängt under röda dagar.

Ridskoleåret är indelat i två terminer. Du har en bestämd dag och tid reserverad för just dig. Aktuellt schema samt tiderna för hopp- och teorilektioner finns här på vår hemsida och på anslagstavlan i stallet. Betalning sker terminsvis. När du anmäler dig till att rida, anmäler du dig till ett abonnemang som fortlöper. I abonnemangen ingår både ridning och teori/hästkunskap.


» HUR AVBOKAR JAG MIN LEKTION?

Om du inte kan komma på din ridlektion vill vi gärna att du lämnar återbud. Ju tidigare desto bättre. På så sätt blir det enklare att planera vår verksamhet och andra medlemmar får möjlighet att ta igen missade lektioner.

Du lämnar återbud på telefonsvararen 031-88 44 30 före kl 11.00 den dag du rider, för lördagslektioner senast fredag kl 16.00.


» VARFÖR BEHÖVER JAG AVBOKA MIN LEKTION?

Om du inte avbokar din lektion kan du inte rida igen din missade lektion och går "miste" om en ridlektion. Men minst lika viktigt är det för oss och vår planering - vi behöver veta vilka hästar som ska gå eller inte på lektionerna för att kunna anpassa dagarna för våra hästar på bästa sätt.


» IGENRIDNING - VAD GÄLLER?

Om du missat en lektion kan du ta igen den i en likvärdig grupp och i mån av plats. Du kan ha upp till två igenridningar per termin. Du kan även ta igen i förväg. För att ha rätt till igenridning krävs att du lämnat återbud i tid, se ovan. En outnyttjad teorilektion kan endast tas igen på annan teorilektion.

När kan du inte rida igen?

  • Vid full grupp
  • Om hästantalet inte räcker till
  • Observera att avbokade ridlektioner inte kan kvittas mot privatlektioner. Att rida igen är en förmån. 

» INSTÄLLD RIDLEKTION - FORCE MAJEURE

Ställer ridskolan in verksamhet pga händelse utanför ridskolans eller föreningens kontroll - force majeure - sker ingen kontant återbetalning. Dessa extrema situationer kan t ex vara smitta/sjukdom bland hästarna, myndighetsbeslut, skada på anläggningen, eller annan händelse som ligger utom ridskolans kontroll och som inte skäligen kunnat förutses eller förebyggas. Ridskolan skall i dessa fall söka erbjuda ersättningsaktivitet såsom exempelvis teorilektion.


» HÄSTKUNSKAP

Eftersom hästar är så mycket mer än bara ridning, ingår även avsutten undervisning under terminen. Samtliga grupper har minst två ridpass ersatt med teori/hästkunskap varje termin. Alla nybörjargrupper för juniorer har 30 minuter ridning och 30 minuter teori varje gång.


VAD GÖR JAG I STALLET: INNAN/UNDER/EFTER LEKTION?


» TILL DIG SOM FÖRÄLDER

Säkerheten under ridlektion och vid all vistelse i stallet är jätteviktig oss på Råda Ridklubb. Under tiden som nybörjare behöver ditt barn en ledare som går bredvid och håller hästen. Det är du som förälder som är ansvariga för att ordna ledare om du inte har möjlighet att leda själv. Vi har oftast duktiga ledare som kan hjälpa till, men förälder/annan vuxen ska finnas tillgänglig på läktaren. Meddela vid anmälan till ridskolan om ni av någon anledning inte kan leda.

» NÄR SKA JAG KOMMA?

Du skall borsta, sadla och tränsa din häst själv, broende på din nivå och lektionsgrupp får du såklart hjälp om du behöver det. Men som regel sköter du din häst själv. 20-30 min behövs för att du skall hinna fixa din häst i tid. Räkna också med samma tid efter ditt ridpass.

» LEKTIONSTID

Lektionstiden startar då ni elever kommer in i ridhuset och pågår tills ni har ställt upp era hästar på medellinjen och suttit av. Detta innebär att upp- och avsittning ingår i ridtiden. Likaså ingår korrigering av stiglädernas längd, åtspänning av sadelgjord och dylikt. Dessa moment tar olika lång tid beroende på ryttarnas vana och rutin, men är viktigt för säkerheten och en del i ridutbildningen.

» RYTTARENS UTRUSTNING

  • Alla ryttare skall alltid ha hjälm på vid all ridning! Men vi rekommenderar att du alltid har hjälmen på när du vistas i stallet. Vi har hjälmar för utlåning.
  • Ridväst är obligatoriskt för alla ryttare under 18 år. Ridväst är också obligatoriskt för alla under 18 år vid hoppning samt vid all uteridning. Vi har säkerhetsvästar för utlåning.
  • Skor/stövlar ska ha klack för att undvika att foten åker igenom stigbygeln.
  • Ryttaren bör ha lämpliga kläder som sitter tajt runt kroppen så att de inte kan haka fast i något. Huvtröjor bör undvikas. Utomhus bör man ha långärmad tröja. Ingen ridning med stora örhängen eller halsduk pga säkerhetsrisk.
  • Det kan vara skönt att ha ett par ridvantar. De används för att förstärka greppet om tyglarna
  • Rejäla skor ska användas vid all kontakt med häst, för att undvika trampskador.

  • Föräldrar - tänk på att även du som förälder kan komma i vägen för en tung hov, så välj rejäla skor när du ska följa med ditt barn i stallet. Gympaskor, kängor och liknande går bra, högklackat och sandaler är olämpligt. Tar du med mindre syskon till stallet för att titta på, så tänk på att även de behöver hjälm på huvudet och bra skor.

» VILKEN HÄST SKA JAG RIDA?

På dörren till ridskolans sadelkammare hittar du listan med vilken häst som du ska rida. Titta i kolumnen för din ridgrupp - där finns ditt namn bredvid hästen du skall rida.

Instruktör och gruppen kommer tillsammans överens om hur många gånger i rad man rider samma häst, men instruktören bestämmer vilken häst det blir. Ibland måste vi göra någon ändring, t.ex. om en häst blivit halt eller om någon häst går väldigt mycket den dagen och någon annan går mindre. Detta är för att hästarna ska orka och vara pigga och glada!

» VAR STÅR HÄSTEN JAG SKALL RIDA?

Alla hästar har en namnskylt på boxdörren/ ovanför spiltan men var inte rädd att ta kontakt med dina lektionsvänner eller personal och fråga om hjälp, de kan säkert visa dig var din häst står om du inte hittar.

» VAR HITTAR JAG SADEL & TRÄNS?

På dörren till ridskolans sadelkammare där du hittar listan med vilken häst som du ska rida hittar du också en tavla med information kring våra hästars utrustning. Alla ridskolans hästar har ett nummer för sina saker, så det går lätt att hitta din hästs utrustning. 

» VAR FINNER JAG RYKTSAKER TILL HÄSTEN?

I mitten av stallet finns en vattenkran och en korg på väggen med rykborstar, hovkrats och allt du behöver för att borsta din häst ordentligt. 

» OM MIN SPILTA ELLER BOX ÄR TOM OCH HÄSTEN JAG SKALL RIDA INTE STÅR DÄR?

Står din häst inte i sin box/spilta går den förmodligen på ridlektionen innan din. Du behver då inte fixa din häst utan tar över den vid lektionsbytet. Förhoppningsvis får du borsta och pyssla med den efter din lektion istället. Att din häst går på lektion innan kan variera från vecka till vecka och det rekommenderas att du ändå kommer i tid för att sköta din häst. Visar det sig att din häst då går på lektion kan du pyssla med annat: borsta en annan häst, hänga med dina lektionskompisar eller titta på lektionen innan.

» LEDA SIN HÄST

Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ner till paddocken, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen.

» UPPSITTNING

Väl inne på ridbanan/ridhuset får man inte sitta upp innan din ridlärare säger till att du får. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och fastspänd. Det finns pall att låna vid uppsittning.

» AVSTIGNING

Lyssna på din ridlärare och ställ upp dig på medellinjen och sitt av när ridläraren säger till. Väl avsutten skall du dra upp stigbyglarna på båda sidorna.

» TILLBAKA TILL STALLET

Du leder själv tillbaka din häst till stallet igen - precis på samma sätt som när du ledde den ut. Du tar dig då tillbaka till hästens spilta/box. Ifall någon skall rida din häst efter dig behöver du bara lämna över den till nästa ryttare och du går utan häst ut från ridhuset/banan.

» INNE I STALLET IGEN

Beroende om din häst står i spilta eller box kan du ta av tränset direkt eller först se till att hästen har halsrem/grimma på så den inte rymmer. Ta av sadel och träns och lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att den är fastspänd/boxdörren är stängd ordentligt.

» TVÄTTA HÄSTENS UTRUSTNING

När du hänger tillbaka din sadel skall du se till att schabraket inte ligger vikt. Bettet på tränset skall noga tvättas under rinnande vatten innan det hängs tillbaka på sin plats på ett sätt så det inte trasslar ihop sig eller släpar i golvet.

» BORSTA DIN HÄST - IGEN!

Om ingen skulle rida din häst på lektionen efter dig är det precis lika viktigt att du borstar din häst lika noga som du gjorde innan lektionen innan du går hem. 

Uppdaterad: 06 JUL 2018 22:11 Skribent: admin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Råda RK - Ridsport
Råda Säteri Stallet
43532 Mölnlycke

Kontakt:
Tel: +4631884430, 031884430
E-post: This is a mailto link