top of page
faq.jpg

FAQ - vanliga frågor!

Är du ny på vår ridskola? Känner du dig lite osäker på vad som gäller? Oroa dig inte, här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.

Måste jag vara medlem för att rida hos er?

Alla ridande på ridskolan skall vara medlemmar i Råda Ridklubb. I medlemsavgiften ingår olycksfallsförsäkring för aktiviteter som är arrangerade av Råda Ridklubb. Medlemsavgift kan aldrig bli föremål för återbetalning.

Hur fungerar det med provridning?

Som ny elev har du rätt att provrida i gruppen två gånger innan du bestämmer dig. Om du önskar avbryta efter dessa två gånger, ska detta meddelas till ridläraren och du betalar endast för de två lektionerna. Under prov­ridnings­perioden ställer vi inget krav på medlem­­skap men provridningen är avgiftsbelagd.  Dessa två gånger är även provtillfällen för ridläraren för att se att du som elev passar i just den gruppen.

Kan jag delbetala min faktura?

Vi erbjuder delbetalning där dina fakturor delas upp på tre månadsfakturor. Detta kryssar du själv i på ditt elevkort i Hippo Academy, detta måste kryssas i innan terminens faktura skickas ut. Du hittar det tillvalet under dina "inställningar" i elevportalen. Det tillkommer en avgift på 100kr om du väljer delfakturering.

Hur avbokar jag min lektion?

Om du inte kan komma på din ridlektion vill vi gärna att du lämnar återbud. Ju tidigare desto bättre. På så sätt blir det enklare att planera vår verksamhet och andra medlemmar får möjlighet att ta igen missade lektioner.

Du lämnar återbud på telefonsvararen 031-88 44 30 före kl 11.00 den dag du rider, för lördagslektioner senast fredag kl 16.00.

Varför ska jag avboka min lektion?

Om du inte avbokar din lektion kan du inte rida igen din missade lektion och går "miste" om en ridlektion. Men minst lika viktigt är det för oss och vår planering - vi behöver veta vilka hästar som ska gå eller inte på lektionerna för att kunna anpassa dagarna för våra hästar på bästa sätt.

Vad menas med igenridning och hur fungerar det?

Om du missat en lektion kan du ta igen den i en likvärdig grupp och i mån av plats. Du kan ha upp till två igenridningar per termin. Du kan även ta igen i förväg. För att ha rätt till igenridning krävs att du lämnat återbud i tid, se ovan. En outnyttjad teorilektion kan endast tas igen på annan teorilektion.

När kan du INTE rida igen?

  • Vid full grupp

  • Om hästantalet inte räcker till

  • Observera att avbokade ridlektioner inte kan kvittas mot privatlektioner. Att rida igen är en förmån. 

Vad händer om en lektion blir inställd?

Ställer ridskolan in verksamhet p.g.a händelse utanför ridskolans eller föreningens kontroll - force majeure - sker ingen kontant återbetalning. Dessa extrema situationer kan t ex vara smitta/sjukdom bland hästarna, myndighetsbeslut, skada på anläggningen, eller annan händelse som ligger utom ridskolans kontroll och som inte skäligen kunnat förutses eller förebyggas. Ridskolan försöker i dessa fall erbjuda ersättningsaktivitet såsom exempelvis teorilektion.

Har man även teorilektioner under terminen?

Eftersom hästar är så mycket mer än bara ridning, ingår även avsutten undervisning under terminen. Samtliga grupper har minst två ridpass ersatt med teori/hästkunskap varje termin. Alla nybörjargrupper för juniorer har 30 minuter ridning och 30 minuter teori varje gång.

Vad gör jag i stallet: innan, under och efter lektion?

När ska jag komma till min ridlektion?

Du skall borsta, sadla och tränsa din häst själv, men beroende på din nivå och lektionsgrupp får du såklart hjälp om du behöver det. Som regel sköter du dock din häst själv. Ungefär 20-30 min behövs för att du skall hinna fixa din häst i tid. Räkna också med samma tid efter ditt ridpass.

Vad ingår i lektionstiden?

Lektionstiden startar då ni elever kommer in i ridhuset och pågår tills ni har ställt upp era hästar på medellinjen och suttit av. Detta innebär att upp- och avsittning ingår i ridtiden. Likaså ingår korrigering av stigläderenas längd, åtspänning av sadelgjord och dylikt. Dessa moment tar olika lång tid beroende på ryttarnas vana och rutin, men är viktigt för säkerheten och en del i ridutbildningen.

Hur vet jag vilken häst jag ska rida?

På dörren till ridskolans sadelkammare hittar du listan med vilken häst som du ska rida. Titta i kolumnen för din ridgrupp - där finns ditt namn bredvid hästen du skall rida.

Instruktör och gruppen kommer tillsammans överens om hur många gånger i rad man rider samma häst, men instruktören bestämmer vilken häst det blir. Ibland måste vi göra någon ändring, t.ex. om en häst blivit halt eller om någon häst går väldigt mycket den dagen och någon annan går mindre. Detta är för att hästarna ska orka och vara pigga och glada!

Var står hästen jag skall rida?

Alla hästar har en namnskylt på boxdörren/ ovanför spiltan men var inte rädd att ta kontakt med dina lektionsvänner, någon av våra stallisar eller personal och fråga om hjälp, de kan visa dig var din häst står om du inte hittar.

Var hittar jag sadel och träns?

På dörren till ridskolans sadelkammare där du hittar listan med vilken häst som du ska rida hittar du också en tavla med information kring våra hästars utrustning. Alla ridskolans hästar har ett nummer för sina saker, så det går lätt att hitta din hästs utrustning.

Var hittar jag ryktsaker till hästen jag ska rida?

I mitten av stallet finns det korgar på väggen med rykborstar, hovkrats och allt du behöver för att borsta din häst ordentligt.

Om min spilta eller box är tom och hästen jag skall rida inte står där?

Står din häst inte i sin box/spilta går den förmodligen på ridlektionen innan din. Du behöver då inte fixa din häst utan tar över den vid lektionsbytet. Förhoppningsvis får du borsta och pyssla med den efter din lektion istället.

 

Om din häst går på lektion innan ditt ridpass kan variera från vecka till vecka och vi rekommenderar att du ändå kommer i tid för att sköta din häst. Visar det sig att din häst då går på lektion kan du pyssla med annat: borsta en annan häst, hänga med dina lektionskompisar eller titta på lektionen innan.

Vem leder ner min häst till ridhuset?

Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ner till paddocken, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen.

När ska man sitta upp på hästen?

Väl inne på ridbanan/ridhuset får man inte sitta upp innan din ridlärare säger till att du får det. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och fastspänd. Det finns pall att låna vid uppsittning.

Vad gör jag när lektionen är slut?

Du leder själv tillbaka din häst till stallet igen - precis på samma sätt som när du ledde den ut. Du tar dig då tillbaka till hästens spilta/box. Ifall någon skall rida din häst efter dig behöver du bara lämna över den till nästa ryttare och du går utan häst ut från ridhuset/banan.

Beroende på om din häst står i spilta eller box kan du ta av tränset direkt eller först se till att hästen har halsrem/grimma på så den inte rymmer. Ta av sadel och träns och lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att den är fastspänd/boxdörren är stängd ordentligt.

Hur gör jag med hästens utrustning?

När du hänger tillbaka din sadel skall du se till att schabraket inte ligger vikt. Bettet på tränset skall noga tvättas under rinnande vatten innan det hängs tillbaka på sin plats på ett sätt så det inte trasslar ihop sig eller släpar i golvet.

Får jag borsta hästen efter ridlektionen?

Om ingen skulle rida din häst på lektionen efter dig är det precis lika viktigt att du borstar din häst lika noga som du gjorde innan lektionen innan du går hem.

Hör av dig

Stallet är bemannat vardagar mellan 08.00 och 22.00  och lördagar mellan 08.00 och 15.00.

Du når oss bäst under våra telefontider:
Mån-Fre mellan 12.00 och 12.30.

Telefon: 031-88 44 30

Mail: info@radaridklubb.se

bottom of page