top of page
träns.jpg

Ny på ridskolan

Vad glada vi är över att du börjat rida hos oss!

Som ny i stallet och som ny hos oss har man självklart en mängd frågor. Här nedan har du en liten film med information för att underlätta starten hos oss och försäkra såväl hästarnas som ryttarnas trivsel i stallet.

Längre ner här på sidan hittar du mycket mer information! Har du fler frågor går det jättebra att maila till info@radaridklubb.se

Vi finns också på Facebook : Råda Ridklubb | Mölnlycke | Facebook

På Instagram : Råda Ridklubb (@rada_ridklubb)

Och ungdomssektionen på Facebook:  USS Råda Ridklubb | Facebook

På Instagram : Råda Ridklubbs Ungdomssektion (@uss_rrk) 

VÅRA HÄSTAR & PONNYER

HOPP- & TEROISCHEMA

Välkommen till ridskolan

Här kan du läsa svenska ridsportförbundets folder ”Välkommen till ridskolan”. I foldern finns bra information om ryttarens utrustning inför första lektionen samt även annat som är bra att veta.

badar2.jpg

Här nedanför har vi samlat lite "bra-att-veta-information"!

oddie.jpg
IMG_6882.JPEG

Medlemsavgiften

För att delta på Råda Ridklubbs abonnemangsverksamhet måste du vara medlem hos Råda Ridklubb och betala medlemsavgift i föreningen (kalenderår).

I och med att medlemsavgiften erlagts omfattas man av olycksfallsförsäkring hos Folksam genom Svenska Ridsportförbundet. Läs mer om vad försäkringen omfattar här.

Medlemsavgiften faktureras i december inför kommande år. För dig som blir medlem under året faktureras medlemsavgiften i samband med att du blir medlem.

Abonnemangsridning

När du börjar rida på ridskolans abonnemangsverksamhet får du en plats i en grupp. Läs mer om våra villkor här

 

Uppsägningstid

Läs mer om våra villkor här

Hur avbokar jag min lektion?

Återbud till ridlektion ska lämnas på telefonsvararen (031-88 44 30) senast kl 11.00 samma dag, lördag senast fredag kl 16.00 och då blir också din avbokning godkänd för igenridning.

På telefonsvararen anger du: 

  • namn

  • dag och tid när du rider

Varför behöver jag avboka min lektion?

Vi behöver veta vilka hästar som ska gå eller inte på lektionerna, för att kunna anpassa dagarna på bästa sätt, så hästarna får en bra arbetsdag.

Igenridning - vad är det?

Du har rätt till att rida igen en missad ridlektion max 2 gånger inom samma betalningsperiod, i likvärdig grupp.  Boka igenridningstillfället med någon personal/ridlärare på kontoret när du önskar rida igen, eller telefon (031-88 44 30) under telefontid 12.00-12.30 mån-fre.  

​När kan du inte rida igen?

  • Vid full grupp

  • Om hästantalet inte räcker till


Observera att avbokade ridlektioner inte kan kvittas mot privatlektioner. Att rida igen är en förmån.

Byta om och äta

Om du behöver byta om i stallet kan du göra det i vårt omklädningsrum. Där finn det även en dusch och skåp som man kan hyra. 

 

Äta kan du göra i vårt klubbfik, där finns det en micro och kylskåp där du kan förvara din matlåda ifall du skall äta i stallet.

 

Ridkläder

Ridkläder så som stövlar/skor, ridbyxor, handskar, tröjor osv. står du som ryttare för själv, vi har tyvärr inte till utlåning.

 

Hjälm

Hjälmen är den viktigaste säkerhetsutrustningen, och måste vara en godkänd hjälm med trepunktsfäste. Det finns hjälmar att låna på ridskolan om du inte har en egen. De finns i utanför ridskolans sadelkammare.

 

Säkerhetsväst

Säkerhetsväst är idag en självklar del av ryttarens utrustning. Det finns säkerhetsvästar att låna på ridskolan om du inte har en egen, dessa hänger utanför ridskolans sadelkammare. På ridskolan är ridväst obligatoriskt för alla ryttare under 18 år. 

 

Var hittar jag sadel och träns?

I ridskolans sadelkammare (som ligger i den första byggnaden till vänster på vår gårdsplan) finns alla sadlar och träns. Över varje sadel/träns finns hästens nummer, så du lätt hittar vilken häst utrustningen tillhör. 

 

Ridspö

Både dressyr- och hoppspön finns att låna på ridskolan om du inte har ditt eget. Ridspö skall dock endast användas som hjälpmedel för de hästar som behöver, och är inte ett straffredskap. 

 

Var hittar jag ryktsaker till hästen?

Direkt till vänster innanför vår stora stalldörrar finns det korgar på väggen med rykborstar, hovkrats och allt du behöver för att borsta din häst ordentligt. 

När ska jag komma?

Du skall borsta, sadla och tränsa din häst själv, beroende på din nivå och lektionsgrupp får du så klart hjälp om du behöver det. Men som regel sköter du din häst själv. 20-30 minuter behövs för att du skall hinna göra iordning din häst i tid till lektionen. Räkna också med samma tid efter ditt ridpass.

Vilken häst skall jag rida?

På dörren till ridskolans sadelkammare hittar du listan med vilken häst som du ska rida. Titta i kolumnen för din ridgrupp - där finns ditt namn bredvid hästen du skall rida.

 

Instruktör och gruppen kommer tillsammans överens om hur många gånger i rad man rider samma häst, men instruktören bestämmer vilken häst det blir. Ibland måste vi göra någon ändring, t.ex. om en häst blivit halt eller om någon häst går väldigt mycket den dagen och någon annan går mindre. Detta är för att hästarna ska orka och vara pigga och glada!

Var står hästen jag skall rida?

Alla hästar har en namnskylt på boxdörren/ ovanför spiltan men var inte rädd att ta kontakt med dina lektionsvänner eller personal och fråga om hjälp, de kan säkert visa dig var din häst står om du inte hittar.

 

Om hästen jag ska rida inte står på sin plats?

Står din häst inte på sin plats går den förmodligen på ridlektionen innan din. Du behöver då inte fixa din häst, utan tar över den vid lektionsbytet. Du får sedan borsta och pyssla med den efter din lektion istället. Om din häst går på lektionen innan kan variera från vecka till vecka. Visar det sig att din häst då går på lektion kan du pyssla med annat: borsta en annan häst, hänga med dina lektionskompisar, eller titta på lektionen innan till exempel.

Leda sin häst

Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ner på utebanan, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen. När vi leder har vi tygeln kvar över hästens hals.

Uppsittning

Väl inne på ridbanan/ridhuset får du inte sitta upp innan din ridlärare säger till. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och säkert på plats. Det finns pall att använda vid uppsittning.

 

När ridlektionen väl är igång

Njut och ta vara av din lektion. Lyssna på din ridlärare och samspela med din häst!

 

Avsittning

Lyssna på din ridlärare och ställ upp dig på medellinjen och sitt av när ridläraren säger till. Väl avsutten skall du dra upp stigbyglarna på båda sidorna.

Tillbaka till stallet

Du leder själv tillbaka din häst till stallet igen, till hästens plats– precis på samma sätt som när du ledde den ut så låter du tyglarna vara kvar över hästens hals. Ifall någon skall rida din häst efter dig behöver du bara lämna över den till nästa ryttare, och du går utan häst ut från ridhuset/ banan.

Inne i stallet igen

Beroende om din häst står i spilta eller box kan du ta av tränset direkt eller först se till att hästen har halsrem/grimma på så den inte rymmer. Ta av sadel och träns och lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att den är fastspänd/boxdörren är stängd ordentligt.

Ta hand om hästens utrustning

När du hänger tillbaka hästens sadel skall du se till att schabraket inte ligger vikt. Bettet på tränset skall noga tvättas under rinnande vatten innan det hängs tillbaka på sin plats.

 

Borsta din häst – igen!

Om ingen ska rida din häst på lektionen efter är det viktigt att du borstar din häst lika noga som du gjorde innan lektionen.

Lämna tillbaka utrustning

Kom ihåg att hänga tillbaka hjälm och säkerhetsväst om du lånat det. 

Hör av dig

Stallet är bemannat vardagar mellan 08.00 och 22.00  och lördagar mellan 08.00 och 15.00.

Du når oss bäst under våra telefontider:
Mån-Fre mellan 12.00 och 12.30.

Telefon: 031-88 44 30

bottom of page